Interview med fertilitetsspecialist og fysioterapeut Line Abildgaard

Jeg elsker at strække mig. Strække armene, benene og gabe. Specielt lige efter jeg er stået op.

Jeg har spurgt dygtige Line, (@linefys) som er fysioterapeut og har specialiseret sig indenfor det gynækologiske, obstetrisk (graviditet) og fertilitet, om hun ikke kunne hjælpe mig at forstå stræk og kroppen lidt bedre.

Q:Jeg kan rigtigt godt lide at forstå kroppen lidt bedre. Hvad sker der, når vi strækker os? Hvorfor er det så vigtigt (og dejligt) at strække sig om morgenen?
A: Både dyr og mennesker strækker sig når de vågner om morgenen. Vi ved at hunde og katte strækker sig, men viste du, at selv en fisk strækker sig? Efter natten har hele systemet brug for at komme igang igen. Når vi sover, nedsætter vi bevægeaktiviteten og den generelle metabolisme, altså stofskiftet. Strækøvelserne er del af den almindelige vækning og døgnrytmeregulering.
En anden årsag til at vi strækker os er selve sovestillingen, man kan føle sig helt stiv i kroppen efter at have sovet, Fx. når vi har ligget i fosterstilling. Et ordentlig morgenstræk hiver både i nerver, sener, ledbånd og muskler. - Så stræk endelig løs.

Q: Er det også vigtigt for vores børn at strække sig?
A: Børn ligger ofte i fosterstilling, trækker knæene op til sig og armene ind foran sig i et fleksionsmønster, når børn strækker sig, er det mere for at komme ud i ekstensionsmønsteret, altså det vi skal bruge når vi skal være oprejst. Så måske de øver sig i at komme ud af mønsteret, for at kunne rejse sig op og kunne gå. Man er også mest tryg i fleksionsmønsteret i fosterstilling, så psykisk passer man på sig selv i den stilling, når man strækker sig ud af fosterstillingen kunne det også være et tegn på at man ikke behøves at passe på.

Q: Hvad ville du ønske, alle nybagte mødre vidste om efterfødsekskroppen?
A: At det er lov at slappe af efter en fødsel og restituerer efterfølgende. At vores kroppe bliver anderledes, og at det er okay. Når vi har restitueret nok skal det dog siges, at det der giver energi igen også kan være træning, vel og mærket den rigtige træning. Jeg kæmper hårdt for at alle kvinder skal lære at, 

‘Jeg kæmper hårdt for at alle kvinder skal lære at lave knibeøvelser, det bedste er at forebygge og i efterfødselstiden hører man så godt efter, så jeg syntes alle skulle komme forbi en Gyn/Obs fysioterapeut og få tjekket knibefunktionen ordentligt efter fødsel også ved kejsersnit.’ Line fortæller også: ‘ jeg har også min klinik: Fysline.dk, der arbejder med fertilitetspatienter. Jeg var i USA for to år siden og for tage et kursus hos Jennifer Mercier, (jordmoder) i Mercier Therapy, som er en behandling der hjælper mod barnløshed. Man gennemgår 23 punkter i kroppen manuelt og opnår på den måde større chance for graviditet. "Jeg" har siden gjort mange gravide med mine hænders hjælp. Lige nu, arbejder jeg med 75% succesrate.’

Læs mere om Line her: www.fysline.dk

Foto: @vonnafuentes

Foto: @vonnafuentes