Et par ord om cellulitis


Jeg kan tydeligt huske, første gang jeg spottede cellulitis på indersiden af mine lår. Jeg var 10-11 år gammel og sad på bagsædet af bilen på vej hjem fra stranden. Det var dengang jeg boede i Rio og kvindekroppe i mange størrelser og aldre defilerede foran mig på stranden. Som regel i små bikinier.

Så jeg var meget vant til at se masser af forskellige former for kvindekroppe. Det var bare en mega naturlig del af min opvækst. Og jeg var meget åben overfor min egen krop: jeg tænkte over, hvordan den mon ville udvikle sig. Så mine første små cellulitis skræmte mig ikke. For jeg kunne se, at alle andre kvinder havde bullerne. Fra de slankeste til de største. Det var på en måde ligesom bryster.

Så er der er EN ting, alle kvinder har til fælles, uanset størrelse: cellulitis.

Så lad os lige lægge kortene på bordet og kigge kærligt på dem:

🍊Både mænd og kvinder har underhudsfedt.

🍊Det er er underhudsfedtet der buler frem og opfattes som cellulitis.

🍊Forskellen er bare, at mænds bindevævsfibre går på kryds og tværs. Det her ‘net’ eller ‘strik’ holder fedtet tilbage helt stramt. Det ses som en glat overflade.

🍊Kvinders bindevævsfibre er lodrette! Så fedtet presser sig opad mellem fibrene og laver ‘buler’.

🍊Hvorfor er det sådan? En væsentlig årsag er graviditet. Når man bliver gravid, skal maven og lårene kunne udvide sig i løbet af ingen tid. Derfor er det supersmart med fleksibilitet. Denne design gør det også nemmere for kroppen af spare ekstra reservefedt op, just in case der opstår behov for mere energi under graviditeten. Smart!

🍊Bonus: Vores lækre underhudsfedt er guld værd når vi bliver ældre. Efter menopausen danner æggestokkene ikke de kønshormoner vi har brug for, for at bevare vores sexlyst og alle mulige andre gode ting. Men... drumrolls... fedtvævet danner østron og østradiol!

Sagen er: cellulitis kan sagtens udvikle sig og blive en form for symptom på f.eks. problemer med kredsløbet. Men der er en grund til vi har cellulitis. Vi kan ikke sammenligne os med mænd. Deres kroppe er helt, helt anderledes. Og det er der mange grunde til.

📷: Strand i Brasilien 
Kilde: @docyaeladler og @sara_jordell

strabd.png